Cercar en aquest blog

divendres, 21 de setembre del 2007

Mató


Elaboració:
Elaborat amb llet de cabra o vaca pasteuritzada, de coagulació enzimàtica i de pasta tova escorreguda.
Aspecte sensorial:
Producte de color blanc lletós i brillant de textura tova i gelatinosa. No presenta escorça definida, però exteriorment presenta els gravats de recipient on s'ha escorregut. Sabor fresc, dolç i lletós.
Procés d'elaboració:
Es parteix de llet pasteuritzada que s'escalfa a una temperatura aproximada de 40°C i s'hi afegeix el quall (vegetal o animal). Un cop quallada la llet, s'hi fa un tall en creu, es deixa reposar i es decanta el xerigot. Es posa la massa de mató en un drap i es deixa reposar i escórrer dins d'una escorredora.
Època de producció i compra: Actualment els ramats de cabra o vaca no tenen estacionalitat en l'època de parir i, per tant, la producció de llet és bastant uniforme durant tot l'any.
Mètodes de conservació: Al tractar-se d'un producte fresc, necessita unes temperatures de conservació baixes (temperatures de 2 a 4ºC ja que si no el gust es torna agre perquè es contamina microbiològicament. Es pot conservar al frigorífic aproximadament uns vuit dies.
FIRES:
A la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que se celebra dins la Fira de Sant Ermengol, a la Seu d’Urgell, el penúltim cap de setmana d’octubre, hi estan representats formatgers artesans de tot els Pirineus (català, aragonès, basc, navarrès i francès). En aquesta mostra es donen a tastar més de cent varietats diferents de formatges. L’acte estrella de la fira és el concurs de formatges artesans que s’organitza per famílies de formatges. Cada família constitueix una secció: mató, frescos, de vaca, d’ovella, de cabra i formatge de tupí.