La festa del calçot i la seva gastronomia
Al migdia, a la plaça de l’Oli es couen els primers calçots a la graella, mentre a la plaça del Pati es ballen sardanes. I a quarts d’una, la Gran Cercavila de la Calçotada concentra diferents entitats de cultura popular de la ciutat i d'altres indrets: Gegant del Calçot de Valls, Flabiolaires de Vallmoll, Ball de la Primera, Bisgarris, Ós de Valls, Burregaires d’Esplanes, Cuca del Pi de Puigpelat, Timbalers de Puigpelat, Gegants Antonet i Angelina i Grallers de l’Agrupació Musical El Calçot de Valls, Ball de Bastons i Grallers de l’Associació Cultural Verge de la Candela de Valls, Nans de Valls, Grallers de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, Gegants de Valls, Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Mulassa Petita de Valls, Grallers de la Unió Anelles de la Flama, Mulassa de Valls, Banda Pare Manyanet de Reus, Indiot i Grallers de Nulles i altres... Carros amb feixos de llenya, graelles, calçots, bocois, diligències, carros de pagès, xarrets, cavalls muntats...
El plat fort de la festa és el Concurs de Menjar Calçots que comença quan acaba la cercavila al Pati. Les quantitats que se n’arriben a ingerir són espectaculars. El rècord en nombre de calçots es va aconseguir l’any 1996, en què el guanyador se’n va menjar 275. Ara bé, si es té en compte el pes net, però, el rècord es fa fer un any més tard, quan els 190 calçots que va ingerir el vencedor de la prova pesaven en total 3.185 grams.
Al mateix temps que es fa el Concurs, es fa la Degustació Popular de Calçots a les places de l'Oli i de la Zeta on hi ha graelles preparades per a les persones que volen els calçots i també carn, llonganissa, botifarra de Valls... La plaça de l'Oli està ambientada amb parades i elements al·legòrics a la Calçotada (venda de manats, etc).
La festa acaba amb la ballada conjunta de tots els elements del seguici festiu i amb l'entrega de premis.
Petita història de la Calçotada
Tot i que oficialment la Festa del Calçot va començar el 1982, a la població de Valls s'organitzen calçotades des de fa més de 100 anys. Les famílies vallenques han passat durant tot aquest temps aquest costum gastronòmic de generació en generació. I és que la capital de l’Alt Camp és ideal per cultivar calçots gràcies a la composició de la terra, per l’aigua i també pel clima. Segons diu la tradició, una bona calçotada, una "calçotada amb àngel", ha de tenir com a teló de fons la serralada de Miramar; com a escenari, una masia vallenca; i com a platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós.
Font: festes.org
Text: Redacció festes.org
Fotografies: Cambra de Comerç i Indústria de Valls
+ info:
Cambra de Comerç i Indústria de Vallshttp://www.cambravalls.com
Valls (l'Alt Camp)977.600.909
Ajuntament de Vallshttp://www.valls.cat/
Plaça del Blat, 143800 Valls (l'Alt Camp)977.612.530
1 comentari:
M'alegro que hagueu tornat de vacances!!!
Jo personalment he tingut males experiències sempre que hem fet sortides a valls a fer calçotades. Hi anàvem una vegada a l'any amb un grup de Motards, i suposo que mai vam encertar els llocs, però tinc mal record ja que al haver-hi tanta gent, et menges els calçots crus, freds,.... i no estàs còmode i no els disfrutes.
Les millors calçotades les he fet a casa els pares, o bé al Xeflis.
Per mi fora del Marketing, no cal marxar de Cabrils per fer una bona calçotada!!!
A més, a l'Hostal de la Plaça, fan uns calçots arrebossats que també estan boníssims!
Publica un comentari a l'entrada