Cercar en aquest blog

divendres, 16 de novembre del 2007

Estrella Damm apta per a celíacs

Estrella Damm Apta per a Celíacs, la primera cervesa que ajuda a normalitzar la vida social de les persones celíaques i que manté el mateix gust i respecta les propietats de la cervesa “de sempre”. Apropar la cervesa a col·lectius que no la podien prendre s’ha convertit en una de les majors consecucions de DAMM i és una fita fonamental en el seu compromís amb les persones.
Segons Enric Crous, Director General de DAMM, “Les persones celíaques consideraven una utopia poder-se beure una cervesa amb els seus amics, ja que un dels seus principals components és l’ordi. L’arribada d’Estrella Damm Apta per a Celíacs suposa un canvi de vida important per a aquestes persones”.
La malaltia celíaca, una afecció infradiagnosticada
La malaltia celíaca és una malaltia crònica autoimmune que provoca una atròfia a la paret de l’intestí prim, impossibilitant l’absorció dels nutrients, causada per la ingestió de gluten en persones genèticament predisposades. S’estima que 1 de cada 100 espanyols pateixen la malaltia, convertint-se en la malaltia crònica intestinal més freqüent a Espanya, tot i que és poc coneguda. El nombre de pacients diagnosticats és de 40.000 i el creixement anual és d’un 15%, motiu pel qual es considera una malaltia infradiagnosticada.
El compromís social de DAMM
En el seu compromís amb les persones, Damm treballa per apropar la cervesa als col·lectius que no la poden prendre. La cervesa sense alcohol fou una de les seves grans fites i des de 2004, començà a dedicar recursos per aconseguir comercialitzar una nova cervesa apta per a celíacs. La investigació s’inicià de manera interna, però de seguida es buscà el suport de la Unitat de Gluten del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC, amb la qual s’ha estat treballant des de 2005 amb l’objectiu de convertir la cervesa en un producte accessible per a tot tipus de persones, incloent-hi els celíacs.

El resultat d’aquest procés ha estat possible en part, gràcies a un sistema analític que el Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC ha desenvolupat per a l’anàlisi del gluten hidrolitzat (trencat en fragments) en els aliments. Aquest sistema, denominat ELISA R5 competitiu, s'ha utilitzat per analitzar més de 1.000 aliments en els quals el gluten està hidrolitzat. Segons el Dr. Méndez, Professor d’Investigació del CSIC, Unitat de Gluten, “Fins ara, els mètodes de detecció no oferien garanties suficients per determinar els nivells de gluten hidrolitzats en productes com la cervesa i per tant, es desaconsellava el consum de qualsevol cervesa per part dels celíacs“.
Amb el recolzament de les associacions
La FACE (Federación Española de Asociaciones de Celíacos) i l’SMAP (Associació de Celíacs de Catalunya) han acollit amb entusiasme l’arribada d’aquesta cervesa; un dels productes més esperats. Pablo Portillo, president de la FACE, comenta que “La cervesa era un dels productes més esperats, tant per la seva naturalesa com pel que significa en l’àmbit social dels celíacs”. Matilde Torralba, presidenta de l'SMAP afegeix que “Aquesta és una malaltia que requereix un control molt estricte de l’alimentació i el fet de disposar de més varietat de productes aptes per a celíacs, com en aquest cas una cosa tan desitjada com la cervesa normal, suposa un increment en la qualitat de vida d’aquestes persones”.
Estrella Damm Apta per a Celíacs conté uns nivells de gluten acceptables per als celíacs amb menys de 6 ppm (parts per milió), molt per sota de les 20 ppm acceptades pel Codex Alimentarius*. A més, manté els mateixos nivells d’alcohol que Estrella DAMM (5,4%), de manera que se’n recomana un consum moderat. El seu preu és assequible, aproximadament 0,90€, a diferència d’altres aliments aptes per a celíacs, que suposen un cost molt superior als productes estàndard.

Damm, al llarg dels seus 130 anys d’història, és un grup que aposta de manera decidida per la innovació i el compromís social. Les tres grans directrius que han guiat l’actuació de Damm des dels seus inicis són mantenir els estàndards de qualitat més elevats (utilització de matèries primeres curosament seleccionades), respondre en tot moment a la confiança i estimació mostrats pel consumidor, i contribuir a la preservació del medi ambient. El grup organitza avui la seva principal activitat entorn de tres mercats: Cervesa, Aigua i Sucs, convertint-se en un dels principals líders en el mercat de begudes.