Cercar en aquest blog

divendres, 7 de setembre de 2007

Lactarius deliciosus ( Pinetell )

DESCRIPCIÓ: de 5-15 cm, primer convex, després estès i finalment deprimit. El marge és involut, sobretot en els exemplars joves. La cutícula és llisa i de color taronja, amb zones vermelloses. A vegades es taca de verd, sobretot si s'hi han produït ferides. Làmines decurrents, de color ataronjat que poden tacar-se de verd. Esporada de color blanc crem. Peu curt, de 3-5 x 1-3 cm, cilíndric, de color blanc degut a una pruïna blanquinosa que el recobreix, excepte en unes petites depressions de color taronja viu, anomenades escrobícules. Carn granelluda i compacta, blanquinosa cap al centre i de color taronja cap a la perifèria. La seva olor és agradable i el seu gust, un xic amargant. Làtex de color taronja, de gust dolç.


HÁBITAT: Fong micorrizogen que viu associat amb pins, en tota mena de sòls. Fructifica des de finals de l'estiu fins que arriben els primers freds de l'hivern. És molt comú i abundant; es troba des del litoral fins als Pirineus.


COMESTIBILITAT: És un comestible molt apreciat. És molt bo fet a la brasa. També es conserva en sal per utilitzar-lo fora de temporada, per fer els típics "platillos". Igualment es conserva a la vinagreta i s'utilitza com a entrant o per acompanyar un entremès.


REMARQUES: És el bolet més conegut i buscat a les nostres comarques, ja que és molt abundant a les pindes i fàcil de reconèixer. Per a molts boletaires anar a "caçar bolets" és anar a buscar pinetells. Es ven a tots els mercats de les nostres comarques. A les avetoses del Ripollès i de la Cerdanya es fa el rovelló d'avet (Lactarius salmonicolor Heim et Leclair), que és molt semblant, però no es taca de verd i és d'inferior qualitat gustativa.


+ info: