Cercar en aquest blog

dijous, 30 d’agost del 2007

El Templari de Bàrbara Forés 2004







El perquè d’aquest nom: Si Bàrbara Forés significa el respecte i la tradició en l’art d’elaborar vins, transmesos de pares a fills, durant més de cent anys, a casa nostra i també vol dir la capacitat que té cada nova generació per perfeccionar i millorar l’herència rebuda, amb El Templer hem volgut retrobar el nostre passat com a territori buscant l’energia i l’organització que els cavallers de l’Orde del Temple li donaren quan el van repoblar.Amb l’expressió vi vermell fem referència al color del vi, més vermell que negre en quant al color i que recupera la tradició catalana a l’hora de definir aquest tipus de vi. El vi negre és una expressió més recent, importada del tinto castellà.

L’etiqueta: Seguint el segell de l’Orde del Temple que reprodueix 2 cavallers damunt d’un cavall amb la llegenda Militum Sigilum Templo Cristi, l’etiqueta dibuixa un cavall al galop amb dos monjos-guerrers que representen l’austeritat, però també la força i la unió de les persones emparades per la creu.

La finca: Està situada a sota els cingles de roca calcària de la serra de Pàndols i als peus de l’obaga de la Teuleria.Tipus de terra: Com el nom Teuleria indica una petita part de la finca té una composició argilosa, mentre que la resta és de textura franca. Els sols són calcaris i pobres en matèria orgànica.

Les varietats: Garnatxa Negra i Morenillo.

El Morenillo és una varietat pràcticament perduda de la que hem iniciat la seva recuperació els darrers anys amb planta autòctona. El cep de Morenillo té un port airós i ben estructurat. Tot en ell és gran de dimensions: El tronc, els sarments, les fulles i els raïms.

El marc de plantació: Per tal de controlar el tamany del raïm, el marc de plantació és de 2 per 0’8 metres. Així fomentem una major competència entre les plantes per aconseguir raïms més petits.

El vi: Correspon a la collita 2004 que es va caracteritzar per ser un any generós en tots els conceptes. L’any vinícola el podem qualificar d’extraordinari. Pluges abundants, generoses i ben repartides: 615,40 l/m2, valor inusual a la zona. Hivern amb pocs dies de gelada (6 dies, suficients però per cremar les ametlles) i temperatures força fresques els mesos de març, abril i maig. Brotació i floració tardanes de la vinya. Estiu agradable. Moment crític les 3 primeres setmanes de setembre, vorejant la catàstrofe: Manca de maduració, grau alcohòlic escàs i atacs de podrit. Però cap al 20 de setembre el temps canvià, el Garbí marítim es transformà en Cerç terrenal, s’assecà l’humitat ambiental, tornà el sol i els raïms van madurar de forma excel.lent.Verema com en els temps antics: Començament pels volts de Sant Miquel i apoteosi per la Verge del Pilar. En conjunt, raïm sà, abundant i ple. El somni dels viticultors i dels elaboradors de vi. La collita que cada any voldriem tenir.

Elaboració: Fermentació en dipòsits d’acer inoxidable durant 25 dies a 24 graus de temperatura.
Criança: Durant 30 dies es va estar amb les seves mares a un dipòsit d’acer inoxidable per posteriorment passar 11 mesos en barriques de roure francès d’Allier.
Producció: 2.300 ampolles.
Data d’embotellat: 17 de març de 2006.
pH: 3,57
Acidesa total: 5,5.
Grau: 14º.
Sucres: 3 gr./l.
Extracte sec: 18,3 gr./l.
Densitat: 0’9885
SO2 lliure: 31
SO2 total: 87.
Acidesa volàtil: 0,52

Preu aprox: 10 €