Cercar en aquest blog

divendres, 21 de desembre del 2007

Canelons de Sant Esteve



Menja tradicional del dia de Sant Esteve (26 de desembre) on s'aprofitava el què havia sobrat de l'àpat de Nadal per farcir els canelons. Avui en dia s'ha extès com a plat de tot l'any, en especial durant l'hivern, i se n'han fet mil variacions del farciment: espinacs, bacallà,...

Es tracta de peces de pasta que s'enrotllen amb carn dins que els farceix. Es cobreixen de betxamel i es gratinen al forn.

Fóren introduïts durant el s.XVIII per cuiners italians però pocs saben avui en dia d'on ve aquesta menja tan nostra.

Una de les tradicions orals que expliquen la menja de canelons farcits i els galets (dits de gegant) diu que aquesta simbolitzava la victòria contra el gegant que mermava els ramats. En aquest àpat se'l menjaven a trossos.

Albert Einstein vistà Barcelona el 1923. S'estigué 5 dies a casa de la família Campalans. Un dels plats que tastà, com no podia ser d'altra manera, fóren els canelons. En aquell cas éren "Canelons a la Fizeau", en honor al famós físic teòric del mateix nom.

Ingredients:

carn de porc, pits de pollastre, cognac, oli d'oliva, tomàquets madurs, alls, cebes, llet, farina, mantega, pasta de canelons




Font: Catalan Cooking