Cercar en aquest blog

dijous, 8 de novembre del 2007

Els farcits



La tardor és temps de pomes i peres farcides de carn

Durant la tardor, diferents poblacions del Principat, especialment del Maresme i l’Empordà, amaneixen les seves celebracions festives més populars amb una tradició gastronòmica i familiar comuna: el farcit o “relleno”, un menjar cuinat a foc lent a base de pomes o peres farcides de carn picada.


El farcit, també conegut amb la paraula castellana “relleno”, és un plat de tardor consistent en pomes o peres farcides amb carn picada i altres dolços, com xocolata i suc de llimona. Es tracta d’un guisat molt popular que va associat a la recol·lecció de determinades espècies de pomes i peres, que per les seves característiques (són més dures que les normals) només poden ser cuinades d'aquesta manera. En la majoria de casos, el farcit es serveix com a un segon plat però, al combinar el gust salat amb el dolç, també es pot servir com a postres.


El Farcit és un costum familiar, un plat que només es cuina en moments especials, com en el cas de festes i celebracions populars. Per això, de receptes per fer farcits de pomes i peres n’hi ha tants com cases que el preparen. En general, però, el “relleno” és caracteritza per ser un plat confitat, de preparació llarga. Les fruites, pomes o peres, s’obren i es comencen a cuinar uns jorns abans i, dia a dia, es van escalfant una mica amb el "relleno" o “tap” a dins, afegint-hi els altres ingredients.


Les pomes farcides de Sant Martí


A Arenys de Munt i Teià, al Maresme, el “relleno” de pomes és una tradició familiar que s’elabora a cada casa pels volts de Sant Martí, l’11 de novembre, en el marc de les respectives festes majors. A Teià, algunes cases també fan pomes farcides per Cap d’Any. A Arenys de Munt, les pomes són d'una varietat local, les Pomes del Ciri o Pomes Escamoses, que es caracteritzen per ser més compactes de l'habitual i per això no es desfan.


En l’actualitat, i per tal de transmetre la tradició de mares a filles, a Arenys de Munt i Teià s’organitzen tallers i cursos de farcit que tenen molta acceptació entre els més joves. Aquestes dues viles també organitzen mostres, concursos i degustacions de pomes farcides que s’ofereixen els visitants com a atracció turística. En alguna casos, el visitant pot tastar el “relleno”, previ pagament d’un tiquet.

El " relleno " de Teià

Altres farcits de pomes


A Sant Andreu de Llavaneres (el Maresme), en canvi, el farcit de pomes es menja per la festa major de Sant Andreu, pels volts del 30 de novembre. Un plat típic que s’associa al costum de matar un xai que antigament hi havia per aquestes dates. Sembla que era durant l’anomenada “festa dels talls” quan es farcien les pomes amb la carn del xai.


Les pomes farcides o Farcit també és un postres agredolç que s’elabora en diferents pobles de l’Alt i el Baix Empordà amb pomes verdes farcides de carn amanida o amb l’anomenada botifarra dolça, que s’acompanyen amb teula, picada d’ametlles i pinyons, i es banyen amb suc (de sucre cremat, xocolata, anisos, canyella, pell de llimona i picada d’ametlles i galetes) i es cuinen a la cassola. És una delícia que serveix com a acompanyament o com a postres.


A Vilafant (l'Alt Empordà), per exemple, de pomes farcides se’n fan de dos tipus, unes amb carn i d’altres més dolces. El plat es cuina amb un tipus especial de pomes, que són més compactes i que es poden trobar aquestes dates als mercats. La menja, que també es coneix amb el nom de "pomes de relleno", és típica de la festa major de Sant Cebrià, pels volts del 15 de setembre, i s’elabora en el marc de trobades familiars, tot i que també és un plat típic de l’Aplec del Manol i Palol Sabaldoria, que es celebra a principis d'octubre.


Les peres farcides


A Alella, també al Maresme, és tradicional menjar “relleno de peres”, un plat cuinat amb peres farcides de carn picada. Es tracta d’un guisat familiar que s’elabora per la festa major, pels volts d’1 d’agost, diada de Sant Feliu, moment en què maduren els fruits de la Perera del Bon Cristià (un tipus de perera pròpia d’Alella) que es caracteritzen per ser molt dures, bastant granuloses i més aviat amargants. Aquestes peres, només es poden cuinar en tres dies, cada dia 3 hores i d'una determinada manera. Durant la festa major, al Museu Can Magarola d'Alella es fa un “Concurs de peres farcides".


Farcits desapareguts de la tradició popular


A Ripoll (el Ripollès) antigament es feia un plat amb l’anomenada Pera de Cuixa de Dona, un tipus de pera molt dura pròpia de la vila, també coneguda amb el nom de Pera de Coure, que es cull a l’octubre. El plat es feia pelant les peres, escapçant-les una mica per treure'n els pinyols i el cor, ficant-hi carn picada i coent-les dins la cassola amb saïm, aigua, vi i sucre. També s’utilitzava la pera com a postres, una vegada bullida amb aigua i sucre.
Publicat a fetstes.org