Cercar en aquest blog

dilluns, 22 d’octubre del 2007

XIV FIRA DE LA COCA I EL MATÓ A MONISTROL DE MONTSERRAT





La primera edició del certamen es desenvolupà l’any 1994 coincidint amb les Jornades de Cuina del Secà celebrades a Manresa en el marc del I Congrés de Cuina Catalana. L’edició d’enguany segueix la línia dels darrers anys i aprofundeix en l’especialització gastronòmica.
La Fira aposta per un creixement limitat del número de mostres, tot primant aquells elements gastronòmics que són signe d’identitat del territori com el conegut mató de Montserrat, les coques artesanes, les herbes aromàtiques del Montserrat, els licors, els embotits artesans, els bolets, la mel i d’altres productes propis del secà català.
Les parades s’ubicaran a l’entorn de la Plaça de la Font Gran per bé que les activitats firals es desenvoluparan per diferents indrets de la vila.
Aquesta edició comptarà amb un tast de demostració per part dels establiments membres de l'Associació Amics de la Gastronomia del Montserrat, ubicat a la Plaça de la Font Gran pel mòdic preu de 2 euros.



A l’estació del cremallera, que disposa d’un aparcament d’accés lliure habilitat per a 1.000 vehicles i que compta amb l’exposició permanent de FGC sobre el ferrocarril cremallera i el museu dels Amics del Cremallera de Montserrat, hi haurà un servei d'informació itinerant a càrrec d'un grup d'animació. En aquesta estació, el diumenge dia 28 d'octubre tindrà lloc l'exhibició del Cos de Policia dels Mossos d'Esquadra. Altres atractius de la Fira són els espectacles d’animació, cercaviles, tallers d’activitats i jocs adreçats a infants, atraccions infantils, actuacions a càrrec de les entitats locals (bastoners, geganters, grallers, esbart dansaire, tabalers) i altres actuacions que completen una proposta de cap de setmana lúdic.






Situada a la zona anomenada la Mentirosa, que rep aquest nom pel cabal d’aigua que hi circula pròxim, sense que el temps que fa hi tingui una relació immediata. Aquí hi trobareu les coques de Montserrat, de Monistrol i d’arreu de Catalunya. També les millors parades de mató, on podreu trobar entre d’altres el famós Mató de Montserrat, que s’elabora a Marganell. Visiteu la zona de Marganell, El Poble del Mató, on hi exposarà una representació dels productors de mató d’aquest municipi dels Portals d’Entrada al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. També hi trobareu bolets. No és debades que a Marganell es celebra la Fira de la Llenega.



A la Plaça de la Font Gran, que rep aquest nom per la presència de la surgència més cabalosa de tot el Massís del Montserrat hi trobareu les parades de temàtica gastronòmica, tant dels municipis dels Portals com d’arreu de Catalunya i més enllà. També hi són presents els stands institucionals, de mostres i una nodrida representació de les entitats monistrolenques i els seus comerços. Al centre de la Plaça es celebraran espectacles i actes en el decurs de la Fira. Hi trobareu productes del Montserrat com els tomàquets de rosa, les verdures de tardor i hivern, la mel de Monistrol que ofereix l’ADF, els llegums de la zona. Podeu demanar informació de tot plegat a l’stand de l’Ajuntament de Monistrol.

+ info: Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Publicat al suplement Sortim del diari AVUI+