Cercar en aquest blog

dimarts, 20 de novembre del 2007

Introducció al tast




Què vol dir tastar un vi?


Parlem amb propietat; definirem l’acció de tastar.

El Tast consisteix en provar i realitzar amb atenció l’anàlisi d’un vi mitjançant els sentits. Aquest acte es realitza per descobrir la seva naturalesa, analitzar les seves virtuts i els seus defectes. La finalitat? Transmetre aquest coneixement a tots els interessats en l’apassionant món del vi.


Existeixen dos tipus bàsics de tast:
Tast hedonista: El tastador es limita a explicar el plaer o el desgrat experimentats en provar un vi.

Tast analític: És més complex, consisteix en detectar i expressar les sensacions percebudes d’un vi; la seva intenció és precisar les seves particularitats, composició i el seu equilibri.


Fases generals d’un tast



L’educació de les sensacions.


Consisteix en educar els sentits amb el major nombre d’informació possible; també, és precís tenir una gran curiositat sensorial. Això no s’aprèn en un dia. El passat del tastador condiciona aquesta educació: no rebran la mateixa formació olfactiva els habitants del camp que els de la ciutat.


Memorització de les percepcions rebudes.


Tastar un vi és llegir la informació que ens aporta per via sensorial. Així que, a major nombre de sensacions apreses i assimilades que tinguem, més informació podrà extreure’s del vi.


Expressió de les sensacions percebudes i reconegudes.

No és suficient amb entendre, s’ha de transmetre. En aquesta fase, es tracta d’expressar la informació rebuda d’un vi. És la causa de l’existència d’un vocabulari específic. És també el gran problema al qual s’enfronten la majoria dels tastadors aficionats: no saber com explicar allò que perceben.


Glossari

Els termes que t'ajudaran a ser un expert.


Acerat - Color dels blancs que són pàlids i mostren petits reflexos d’apariència metàl·lica.

Acetona - S’anomena així a l’aroma suau que recorda un mica les laques d’ungles.

Acidesa fixa - És l’acidesa d’un vi relativa a la suma de la quantitat d’àcids fixos, tant orgànics com minerals, que es troben en la seva composició.

Acidesa total - Recull el grau total d’acidesa d’un vi, i que és el resultat d’agregar a l’acidesa fixa, l’acidesa volàtil. L’acidesa està estretament relacionada amb el procés de criança, ja que si l’acidesa és major, més apta és per la maduració.

Acidesa volàtil - És la concentració d’àcids lliures d’un vi. Si aquesta és molt elevada, la qualitat d’aquell vi se’n ressenteix.

Afruitat - Aroma a fruites i vegetals amb tocs herbacis.

Alcohòlic - No es considera un defecte, només una característica important d’un vi que destaca per una aroma a alcohol que no es fa molesta.

Aldehídic - Aroma alcohòlica que es dóna en reserves quan s’acompanya d’un toc a ranci per l’oxidació de l’envelliment.

Amargós - Cert sabor amarg dispers que s’aprecia en els amontillats i en els finos.

Amb Caràcter - El tret diferencial d’un vi que el distingeixi per algun detall relacionat amb el seu procés d’elaboració.

2 comentaris:

Motoret ha dit...

Jo he fet un parell de minicursos, i em reconeixo com un autèntic torpe!! deien "no noteu el flaire a fusta, a caça,...." i jo no notava res, i deien "no noteu el gust a fruites,..." i res de res.

Ara, també cal dir que era en l'època en que fumava, i molt, n'hauria de fer un altre ara.

Cabrils Gastronòmic ha dit...

Estem preparant un cicle de tast (catas), aparti de gener-febrer, que seran oberts a tots els ciutadans de Cabrils.Tan bon punt ho tinguem lligat informarem a tothom que hi vulgui participar.